Látnivalók

Pápai Várkertfürdő és Gyógyászat

A Várkertfürdő Pápai Gyógy- és Termálfürdő pihenést, kikapcsolódást és gyógyulást kínál minden korosztálynak egész éven át. A fürdő 3500 m2 vízfelülettel, 16 medencével, 7 óriáscsúszdával rendelkezik, valamint fitness, wellness és gyógyászati szolgáltatás.

 

Termálfürdő
A termálfürdő gyógyvizes ülőmedencéje a reumatikus panaszoktól szenvedők számára nyújt enyhülést, az élménymedence masszázselemeivel kínál felüdülést, a kétszintes kiúszó medence pedig télen is várja a szabadtéri fürdőzés szerelmeseit. Az aktív korosztály kedvence a beltéri óriáscsúszda, a legkisebbeknek pedig gyermekpancsoló biztosít önfeledt fürdőzési lehetőséget.

 

Strand
A 4 hektáros parkban fekvő strandon az apróságokat két gyermekmedence várja vizes játékokkal. A melegvizes ülőmedence nyugodt pihenést kínál; az élménymedence – sodrófolyosóval, masszázs-elemekkel, úszásra alkalmas medencetérrel – aktív fürdőzésre csábít; az 1000 m²-es sportmedence pedig a játék és sportolás helyszíne. Az extrém élményre vágyókat 6 óriáscsúszda repíti szélsebesen a medencékbe, a 4,5 méter magas ugrótorony pedig igazi adrenalinbombaként hat. A strandon játszótér, szabadtéri fitness park, homokos sportpályák, valamint büfé és koktélbár is található.

 

Uszoda
A sportos életmód kedvelőit 25 méteres, 6 pályás, feszített víztükrű sportmedence és egy tanmedence fogadja. Az uszoda épületében található a konditerem és egy szauna, finn és infraszaunával, jégkamrával, sószobával és szaunakerttel.

 

Wellnessközpont a termálfürdőben
A fürdő új wellness központja, a Bambusz SPA, exkluzív környezetben fogadja a vendégeket. Szolgáltatásai közé tartoznak a finn, fényterápiás, infra szauna és gőzkabin pezsgőkádakkal, merülő medencével, masszázs- és testkezelések, fürdők és pakolások, szolárium, valamint egy- és kétszemélyes szépségprogramok is.
A Várkertfürdőben fallabdapálya, étterem, szépségszalon is található.

 

Gyógyászati központ
A mozgásszervi- és reumatikus panaszokkal küszködők számára a nátrium-hidrogénkarbonátos- kloridos típusú, 4410 mg/l ásványianyag tartalmú pápai gyógyvíz és a modern orvosi terápiák együttes alkalmazása nyújt gyógyulást. A kezelések, kúrák teljesen finanszírozott, fürdőjegyes és magánrendelés keretében is elérhetők a modern gyógyászati központban.

 

Honlap: www.varkertfurdo.hu

Herendi Porcelán és Porcelánium

A Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteményes, és minden évszakban megújuló időszaki kiállításai ismertetik a Manufaktúra fejlődéstörténetét.

A Herendi Porcelánmanufaktúra a minőségi porcelán előállításán túl ideális körülményeket teremteni arra, hogy ezt a különös szakmát és technológiát népszerűsítse, és az iparművészeti hagyományokat továbbadja.

A Herendi Porcelánművészeti Múzeum büszke arra, hogy őrizve múltját, hatékony és látogatóbarát munkájának elismeréseként 2002-ben az Év Múzeuma lett, és a Nemzeti Múzeum különdíját is kiérdemelte. Rendszeres időszakos kiállításaival és rendezvényeivel a környék kulturális és művészeti életének motorja.

 

A Minimanufaktúrában a porcelánkészítés rejtelmeibe pillanthat be a látogató. A Herendi porcelán születésének minden mozzanatát nyomon követhetjük a Minimanufaktúrában: a korongozás, a porcelánrózsa-készítés, a kosárfonás éppúgy megtekinthető, mint a porcelánfestés, a művészi dekorálás.

Pannon Csillagda

Ha Bakonybél, akkor meg kell említeni a Csillagdát is, ami szintén a község szívében található. Elsőre, talán meglepő lehet, hogy miért pont Bakonybélben botlunk egy csillagvizsgálóba? A válasz viszont egészen egyszerű, a település az itt mért nagyon alacsony fényszennyezési értékeknek köszönhetően bizonyult megfelelő helyszínnek a Csillagda számára.

 

A Pannon Csillagda 800 m² látogató központjának főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások.

Található itt csillagásztörténeti kiállítás, digitális planetárium, távcsőpark, 3D marsmozi (a Mars meghódításáról szóló 3D filmvetítés) és csillagászati és űrkutatás-történeti kiállítások is, bátran kijelenhetjük tehát, hogy rengeteg érdekes dologgal ismerkedhetünk meg itt, és biztosan, minden korosztály talál magának elfoglaltságot itt, így családdal is remek program lehet.

 

A Pannon Csillagda az első és egyetlen Ultra HD felbontású digitális planetárium Közép-Európában! Amellett, hogy képes a hagyományos planetárium show üzemre, legnagyobb újdonsága, hogy speciálisan kupolafelületre optimalizált, ismeretterjesztő filmeket képes vetíteni, döbbenetes minőségben.

 

Az állandó kiállítás a csillagászat történetét foglalja össze a kezdetektől napjainkig, 400 m² területen. Bemutatja a meteoritok izgalmas világát, a csillagászati navigáció és a távcsövek fejlődését, továbbá két korszakalkotó csillagász (Galilei és Newton) munkásságát.

 

Honlap: csillagda.net

Síaréna – Eplény

Az eplényi sípályát két dolog teszi igazán vonzóvá: egyrészt remek elhelyezkedése van, közel a fővároshoz, de Nyugat-Magyarországról is könnyen elérhető. Lokációja miatt egy balatoni sétával vagy egy bakonyi kirándulással is összeköthető.

 

A változatos, 7984 méter hosszú pályarendszerén 16 különböző útvonalon lehet hódolni a téli sportoknak. Eplényben található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala, amely 1927 méter hosszú és teljesen kezdőbarát kék jelzésű szakaszokból tevődik össze.

 

Teljesen kezdőktől a profikig mindenki jól érzi magát a különböző pályák kavalkádjában, legyen az snowboardos vagy síelő.

 

Honlap: www.siarena.hu

Bakonybél

Bakonybélen és környékén számtalan lehetőségünk nyílik a vadonban kalandozni, kirándulni, ez a terület fantasztikus természeti adottságokkal rendelkezik. Rengeteg forrásra, barlangra, turistaútra és emlékhelyre bukkanhatunk az erdőkben barangolva és ezek mind-mind említésre méltó múlttal és jelennel rendelkeznek. Most azonban nem sorolnánk fel mindent, csupán a teljesség igénye nélkül néhányat ezek közülük.
A Magas-Bakony tájvédelmi körzet szívében, gyönyörű völgykatlanban fekszik Bakonybél települése. Védelmezőn emelkedik föléje a Bakony legmagasabb hegye, a Kőris-hegy (706m), ahonnan látható a Balaton, sőt tiszta időben Ausztria 150 km-re lévő hegycsúcsai is.

 

A területet felépítő mészkőben számos barlang alakult ki, melyek közül kiemelkedik az odvaskői, mely az első írásos emlékű magyar barlang. A hegyekből hófehér sziklák magasodnak ki, mint többek között a Borostyán-kő, az Oltár-kő, a Fehér-kő. Ezek áldozati helyül szolgáltak a kereszténység felvétele ellen lázadó pogányoknak, akik a Bakony erdeiben bújtak meg.

 

A települést bővizű források veszik körül, melyek víznyerői voltak az itt élőknek és az erdei munkásoknak, ma pedig turisták meríthetik meg poharukat bennük. A Kerteskői-szurdokban kanyarog a Gerence-patak, amely hatalmas méreteivel és mesebeli szépségével ejti ámulatba a látogatót.

 

A Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet természeti értékeivel történő ismerkedést segíti a Boroszlán tanösvény. Ezen kívül számos jelzett túraútvonal is keresztülhalad Bakonybélen, kisebb-nagyobb kirándulásokra hívva a csendre, nyugalomra, vagy aktív kikapcsolódásra vágyókat. A természet szerelmeseit.

 

 

Honlap: www.bakonybel.hu

Szent M. Monostor – Templom

Egyéni látogatókat és családokat várja a Szent Maurícusz Monostor izgalmas programokkal, felújított barokk templommal, új kiállítótérrel és vetítőteremmel, gyógynövényes ágyások és arborétummal, gyógynövényszárító padlással, látványműhelyekkel.

Ízletes helyben készült Monostori termék kényeztetik a vendégeket, előadással egybekötött kóstolóval: gyógynövényes mézek, csokoládék, monostori lekvárok, szörpök, teák, likőrök, illatos kávé.

 

Gemmauríciusz Bronzműves Műhely: Monostorunk műhelyében különböző népek, pl. magyar, orosz, ír, etióp és kopt ötvösművészek alkotásairól készítünk másolatokat. A régi korok és a kortárs művészek által megmintázott Krisztus-képek, keresztábrázolások az alkotók hittapasztalatát és szakmai igényességét tükrözik. A számos középkori és néhány kortárs szakrális műalkotás nemes másolatát cinkből, bronzból vagy ezüstből készítjük el.

 

Gyógynövénykert, gyümölcsös: A bakonybéli monostor kertje minősített bio gazdálkodás, melyben szerzetesek, munkatársak, és önkéntesek dolgoznak. Az itt termesztett kerti gyógynövényeken kívül a környező tájvédelmi körzet erdeiben és mezőin gyűjtött növényekkel is foglalkoznak. Gyümölcsökből hagyományos eljárással, adalékanyagoktól mentes monostori lekvárok és szörpök készülnek.
A Szent Mauríciusz Monostor gazdasága termékeivel és szolgáltatásaival az ezeréves bakonybéli bencés hagyomány alapján az egész ember fenntartható jólétét szolgálja mindenki életében, akivel kapcsolatba kerülnek.

 

Honlap: https://www.bakonybel-monostor.hu/

Tájház- múzeum

A bakonybéli Tájház, avagy a Haspray-ház a XIX. században épült, kiváló példája a környék korabeli építészeti stílusának. Az épületben múzeum üzemel, amely a XX. század elejére repíti a látogatót és a korabeli paraszti életmódba enged bepillantást. 2020-ban a Tájház melléképületében retro játék kiállítás indult.

A Tájház nemcsak kiállító, hanem közösségi térré vált a falu életében, más vidékek népművészeti, népi iparművészeti csoportjainak tárlatai mellett a környékbeli népművészek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A kulturális egyesület a helybéliek munkáiból és a falu történetének dokumentumaiból is számos kiállítást rendezett. Rendezvények, közösségi programok, kézműves foglalkozások helyszíne a Bakonybéli Tájház.

 

Honlap: https://bakonybel.hu/index.php?p=adatlap&kategoria=program&id=7214

Borostyán-kút, avagy a bakonybéli Szent-kút

Itt, a bakonybéli Borostyán-kút környékén remetéskedett ezer évvel ezelőtt Szent Gellért és Szent-Günther is.

A történet szerint 1015-ben indult Gellért a Szentföldre Velencéből, de hajótörést szenvedett a horvát partoknál. Szent András szigetén találkozott a pannonhalmi apáttal, aki I. István magyar király udvarába csábította.

A király hamar bizalmába fogadta őt és rábízta fiának, Imre hercegnek a nevelését. Amikor a fiú 16 éves lett (1023-ban), Gellért hét évre remeteségbe vonult, méghozzá ide, a Bakony rengetegébe, a mai Borostyán-kút környékére, ahol a Gizella királynéval rokonságban álló Günther is remetéskedett. Három forrás fakad a kápolna előtt, amelyet kőből rakott medencével foglaltak kútházba.

A medence közepén dombormű eleveníti fel Szent Gellért e helyhez kötődő legendáját.

 

Honlap: https://bakonybel.hu/index.php?p=adatlap&kategoria=latvanyossag&id=3